czwartek, 31 stycznia 2013

Montignac - Jeść aby schudnac -Calineczkowe Notatki czesc 2


 Jezeli wypadkowa stezenia cukru we krwi po posilku znajduje sie miedzy 65 a 100 , istnieje
duze prawdopodobienstwo przybierania na wadze
 Jezeli wypadkowa stezenia cukru we krwi po posilku plasuje sie miedzy 50 a 65 , jego poziom
jest wciaz wystarczajao wysoki , aby istnialo ryzyko utycia.
 Jezeli chcesz schudnac wypadkowa stezenia cukru po posiłku nie moze przekraczac 35
 Nie klopocz sie iloscia przyjmowanych kalorii

 Jedzenie jest jedna z najistotniejszych wartosci naszej egzystencji.
 W fazie I do posilku skladajacego sie z bialek i tluszczow ( mieso , jaja, pelne produkty
mleczne i rozne rodzaje tluszczu) wybierasz tylko te weglowodany , ktorych IG jest bardzo
niski (35)
 Pamietaj , ze nadmierne wydzielanie insuliny moze powodowac przybieranie na wadze
 Ograniczaj spozycie tłuszczów nasyconych , zwlaszcza wieczorem
 Za kazdym razem , gdy w posiłku znajdzie sie produkt o wysokim IG , trzeba postarac sie , aby
obecnosc ta zostala koniecznie zrekompesowana poprzez wlaczenie do posiłku produktu o o
indeksie bardzo niskim
 W fazie II bedziesz sie troszczyc tylko o jedno: cokolwiek zjesz , musisz tak sobie radzic , aby
wypadkowa poziomu cukru w organizmie po posiłku była jak najnizsza. Uwazaj na dwa
parametry :
A) zdolnosc podwyzszania poziomu cukru we krwii, jaka wykazuje dany weglowodan (
mierzona IG)
B ) stezenie czystych weglowodanow w okreslonym pokarmie
 Jezeli spozywa sie weglowodany o niskim IG przed zlymi weglowodanami , zjawisko
kompesacji jest o wiele skutecznijesze . dlatego tez najpierw nalezy zjesc produty o niskim IG
a nastepnie o wyzszym Ig. Np najpierw zjedz soczewice lub sałąte a pozniej np ciastko
 Planujac odstepstwa , musisz brac pod uwage takze porcje i zawarta w nich ilosc
weglowodanow
 Nigdy ani przez chwile nie mozna zapomniec o zasadach
 Insulina (hormon wytwarzany przez trzuskę) odgrywa bardzo wazna role w przemianie
weglowodanow
 Niedocukrzenie nie zawsze jest spowodowane niedoborem cukru w pozywieniu, ale czesto
nadmiernym wydzielaniem insuliny( zbyt wysoki poziom tego hormonu we krwi wynikajacym
z przekraczajcym miare spozycia weglowodanow o wysokim iG (ziemniaki , bialy chleb,
kukurydza)
 Jezeli spozywasz zly weglowodan , bardzo szybko przekształcisz go w glukoze. Jej obecnosc
we krwii spowoduje poniesienie stezenia cukru we krwii a Ty odzyszkasz dobre
samopoczucie. Obecnosc glukozy we krwi automatycznie urochomi wydzielanie insuliny , co
spowoduje znikniecie glukozy , powróci niedocukrzenie i poziom cukru w organizmie bedzie
jeszcze nizszy niz na poczatku. Jest to wiec zjawisko , ktore sprawia , ze dostajesz sie w
bledne koło i niechybnie zaczynasz jesc jeszcze wiecej,
 Młodzi ludzie opijacy duzo napojow bardzo slodkich , maja krzywa stezenia cukru bliska tej ,
ktora wystepuje u alkoholikow.
 Rezygnujac z cukru i ograniczajac spozycie zlych weglowodanow , co zlikwiduje nadmierna
produkcje insuliny, spowodujesz ze stezenie cukru we krwi ustabilizuje sie na swoim idealnym
poziomie. Stanie sie tak dlatego , ze dobre weglowodany nie wywoluja niedocukrzenia
wtornego
 Gotowanie krotkie i w niskiej temperaturze powoduje mniejsze ubytki witamin
 Gotowac nalezy przede wszystkim na slabej parze.
 Wode po gotowaniu warzyw nalezy przeznaczyc na zupe – zawiera ona witaminy
rozpuszczalne w wodzie\
 Brak magnezu moze wspomagac przecukrzenie krwi
 Brak niklu, chromu i cynku utrwala opornosc na insuline
 Drozdze piwne sa bogate w chrom
 Spozywanie cukru prowadzi do potrzeby przyjmowania coraz wiekszych jego ilosci
 Woda jest jedynym napojem, ktore dziecko powinno poc do obiadu i kolacji
 Chleb z pp moze byc robiony na drozdzach
 Coca-cola jest trucizna
 Nie nalezy podawac dzieciom slodzonej wody
 Zrównowazone posiłki = rownowaga musi zostac zachowana w ciagu całego dnia , a
niekoniecznie przy kazdym posiłku
 U dziecka , jak i u osoby dorosłej , nadmiar zapasu tłuszczu wskazuje na zle przyswajanie
glukozy
 Godzina ciaglego wysilki miesni bedzie duzo skuteczniejsza niz 3 razy po 30 min w roznych
porach dnia
 Szczuplenie polega przede wszystkim na pozbywaniu sie nadwyzki tluszczu
 Tak samo jak czlowiek nie jest w stanie patrzec prosto w slonce, gdyz jego oczy nie moga tego
zniesc , niemozliwe jest bekarne stymulowanie mechanizmu wydzielania insuliny w naszej
trzustce , powyzej jej fizjologicznych , naturalnych granic. Tycie , prowadzace do nadwagi , czy
wrecz otylosci, jest jedynie skutkiem przesadnego pobudzania tego kluczowego organu
przemiany materii , wynikajacym z niewlasciwego sposobu odzywiania, na ktory organizm
ludzki nie został genetycznie przygotowany
 Conajmniej 3 kolacje lub obiady w tygodniupowiiny byc bogate w produkty pelnoziarniste
(kasza, ryz, makaron, fasola ,ciecierzyca,..)

więcej na http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac ( hasło Calineczka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga