sobota, 13 października 2012

Pszenica - rozmyślam o ..... maxymalnym ograniczeniu jej spożycia


Środki spożywcze, które zawsze zawierają pszenicę


chleb (każdy chleb zawiera większe lub mniejsze domieszki pszenicy, nawet jeżeli nazwa wskazuje co innego, np. "chleb żytni" lub "chleb orkiszowy"; dotyczy to również chleba razowego i wielu innych gatunków pieczywa - najlepiej piec samemu swój chleb lub kupować go z pewnego źródła).
mąka (należy upewnić się, czy w młynie z której pochodzi zakupiona przez nas podobno bezpszenna mąka, np. żytnia, orkiszowa nie mielono wcześniej pszenicy; ponadto należy zwrócić uwagę na resztki mąki pszennej pozostałe w pojemnikach, etc.,
grysik pszenny (we wszystkich formach),

pokarmy dla niemowląt - gotowe produkty dla niemowląt, jeżeli nie jest wyraźnie zaznaczone, że są bezpszenne lub bezglutenowe,
wyroby cukiernicze:
ciasto,
torty,
keksy,
wafle,
praktycznie wszystkie gotowe towary,
bułka tarta (uwaga na panierowane potrawy, także gotowe),
makarony (wszystkie nie zadeklarowane jako bezpszenne lub bezglutenowe makarony: np. kolanka, spaghetti, makaroni, ravioli, itd.),
knedle (kluski, także mrożone i półprodukty),
knedle ziemniaczane (kluski ziemniaczane) z farszem lub bez (np. knedle morelowe, śliwkowe),
pyzy (kluski drożdżowe) i inne podobne gotowe produkty drożdżowe,
otręby pszenne (często w produktach do regulacji trawienia),
kiełki pszenne (w wielu produktach zdrowej żywności; olej pszenno kiełkowy; zobacz oleje roślinne).




kawy już nie piję 2,5 tygodnia i jest mi z tym dobrze....
a pszenica sprawiłaby ze byłam bym szczupła i zdrowa. Cała moja rodzina byłaby zdrowa :)
Pomyślę nad tym i to poważnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga