Środki spożywcze, które zawsze zawierają pszenicę
chleb (każdy chleb zawiera większe lub mniejsze domieszki pszenicy, nawet jeżeli nazwa wskazuje co innego, np. "chleb żytni" lub "chleb orkiszowy"; dotyczy to również chleba razowego i wielu innych gatunków pieczywa - najlepiej piec samemu swój chleb lub kupować go z pewnego źródła).
mąka (należy upewnić się, czy w młynie z której pochodzi zakupiona przez nas podobno bezpszenna mąka, np. żytnia, orkiszowa nie mielono wcześniej pszenicy; ponadto należy zwrócić uwagę na resztki mąki pszennej pozostałe w pojemnikach, etc.,
grysik pszenny (we wszystkich formach),
pokarmy dla niemowląt - gotowe produkty dla niemowląt, jeżeli nie jest wyraźnie zaznaczone, że są bezpszenne lub bezglutenowe,
wyroby cukiernicze:
ciasto,
torty,
keksy,
wafle,
praktycznie wszystkie gotowe towary,
bułka tarta (uwaga na panierowane potrawy, także gotowe),
makarony (wszystkie nie zadeklarowane jako bezpszenne lub bezglutenowe makarony: np. kolanka, spaghetti, makaroni, ravioli, itd.),
knedle (kluski, także mrożone i półprodukty),
knedle ziemniaczane (kluski ziemniaczane) z farszem lub bez (np. knedle morelowe, śliwkowe),
pyzy (kluski drożdżowe) i inne podobne gotowe produkty drożdżowe,
otręby pszenne (często w produktach do regulacji trawienia),
kiełki pszenne (w wielu produktach zdrowej żywności; olej pszenno kiełkowy; zobacz oleje roślinne).
kawy już nie piję 2,5 tygodnia i jest mi z tym dobrze....
a pszenica sprawiłaby ze byłam bym szczupła i zdrowa. Cała moja rodzina byłaby zdrowa :)
Pomyślę nad tym i to poważnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz